【蛋老師微觀日本 162】日文嘅重要性

拿拿拿拿~~ 你睇下識日文幾重要~~唔係車都冇得你租呀(撥頭髮)

沖繩宮古島(みやこ じま)的一個警察在跟租車公司開會時有感而發,「因為不能在出現交通意外時第一時間派翻譯趕到現場,所以希望各租車公司唔好租俾講韓文同中文嘅人」。當然引來一陣譁然,而警員亦受到嚴厲警告。

之前已經發生過沙灘用品公司開高10倍價錢比遊客,依家又有人提出索性斬腳趾避沙蟲,睇嚟語言不通對當地造成一定程度的困擾。

any肥~ 我地努力學日文嘅理由又多一個💪🏼

https://ryukyushimpo.jp/news/entry-565147.html?fbclid=IwAR3ngET282-YJyke4ILOKMchLALnCPw8QU1bvp_ARtRl1d9qUXPvgT9A9NY

Related Post

發佈回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *