"要「成」40分鐘!!!"

ミラーさんと部長が登場!

★かける ― かける絕對是日文裡面其中一個白搭字,有超多用法和(廣東話)意思。這裡是"所費時間"的意思。如果前面配上「3000円」等金額的話,就會變成"花費金錢"。
(唉,我都係用返廣東話)即係"要/用~"(譬如40分鐘/3000yen)咁解。

★40分「も」かける - 想要加強語氣,表達「咁多!?咁耐!?」,就需要用這個「も」。加上之後即有畫龍點睛之效!"要「成」40分鐘(咁多)!!!"
絕對是N4同學表達能力更上一層樓的重點之一。同樣語氣亦可用於南丫島用2480萬起300個位嘅泊單車場。

補充一下:「8個字」係廣東話獨有的說法,連書面語都冇,日文當然冇。

出典: https://www.facebook.com/icablenews/posts/1166463453545721

Related Post

發佈回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *